Ik krijg regelmatig in mijn praktijk te horen "ik heb een gastric bypass gehad maar ik ben toch weer aangekomen".

Dit gebeurt bij maar liefst 50% van alle mensen die een gastric bypass hebben gehad.

 

Soms kom je al aan terwijl je nog in het natraject zit. Dat is erg vervelend want een gastric bypass operatie is niet niks. Een gastric bypass is een zware operatie, zowel lichamelijk als geestelijk.

Erger nog is je schaamtegevoel en je schuldgevoel wat erbij komt kijken: "Ik heb gefaald, ik durf er niks over te zeggen, het mislukt altijd."

Maar is het altijd je eigen schuld?

Ik denk zelf dat het niet zo is.

Ik heb zelf ook een gastric bypass gehad en ben weer aangekomen. Na 2 jaar zat er 24 kilo aan van de 70 kilo die ik afgevallen was. Nu ben ik samen met Coach

Nutrition de 24 kilo weer kwijt.

 

Hoe kan dit dan?

Dit komt vaak omdat je lichaam na gewichtsverlies minder voedsel nodig heeft dan voorheen om alle processen in gang te houden.

Ofwel, wat voorheen een tekort was kan binnen de kortste keren een teveel zijn. Het is daarom van groot belang dat je dieetplan regelmatig wordt herzien.

Vooral als je merkt dat je weer aan begint te komen.

 

Waarom ben je aangekomen na gastric bypass 

Bij een gastric bypass operatie wordt het grootste deel van je maag met nietjes afgesloten. Je lichaam gaat dus niet meer op dezelfde manier met het voedsel om. Je eet niet alleen minder voedsel, je lichaam zal niet meer alle calorieën uit het voedsel opnemen.

Echter, na een aantal jaar kan je toch weer aankomen. Hoe kan dat? 

 

Veranderde caloriebehoefte 

Hoe meer je weegt, hoe meer calorieën het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Je basale stofwisseling is ook hoger omdat je lichaam meer weefsel in rust moet onderhouden. 

Na een gastric bypass operatie zal naarmate je afvalt je stofwisseling dalen en zo ook je caloriebehoefte. 

Je kan dus niet meer hetzelfde aantal calorieën als voorheen consumeren en verwachten dat je afvalt want anders zal je aankomen. 

Als je merkt dat je na verloop van tijd ondanks dat je je dieet gewoon volgt een paar kilo aankomt, zal je echt je dieetplan onder de loep moeten nemen en je voedselinname moeten reduceren.

 

Verandering maag en darmen 

Mogelijk zijn je maag en darmen over verloop van tijd veranderd om te compenseren voor de gastric bypass. De aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je meer kan eten en dus meer calorieën binnenkrijgt zonder het door te hebben. 

 

Verandering in beweeggewoonten 

Het kan ook zijn dat je actieve beweeggewoonten zijn veranderd. Kijk kritisch naar je huidige beweeggewoonten en stuur bij als het nodig is.

 

Verandering anatomie 

Soms is de anatomie van je maag en dunne darm na de gastric bypass veranderd zoals bij een fistel. Dit is een extra verbinding tussen de darm en de maag.

In die gevallen kan het nodig zijn om een tweede operatie uit te voeren om zo de bypass te herstellen of opnieuw uit te voeren. 

Meestal wordt een tweede operatie niet uitgevoerd als je bent aangekomen door slechte dieet of leefstijlgewoonten vanwege het verhoogde risico op complicaties waaronder bloedingen, infecties en een lekkend maagdarmkanaal.

 

Take home message 

Hoe meer je weegt, hoe hoger je stofwisseling is. Het voortbewegen van het lichaam kost ook meer energie en spierkracht. Als je na je gastric bypass afvalt gaat je stofwisseling omlaag en dus ook je caloriebehoefte.

Waarom komen mensen aan na een gastric bypass? Hoewel het normaal is om na verloop van tijd 5% van het overtollige gewicht weer aan te komen moet je je voeding goed in de gaten houden. Aangezien je stofwisseling is gedaald, kan je niet zoveel meer eten als voorheen.   

Hoewel je misschien zelf al een idee hebt wat de oorzaak zou kunnen zijn heb je misschien een grondige evaluatie nodig. 

Bij de gewichtstoename komen namelijk meerdere factoren kijken waaronder medische, levensstijl en psychologische factoren.

 

Hoe kan ik jou dan helpen?

Met de Coach Nutrition producten en het dieet dat voor jou op maat gemaakt wordt gaan we jou helpen om weer af te vallen. Elke stap die je maakt wordt bekeken en zo nodig wordt het dieet herzien.

Als alle stappen doorlopen zijn hebben we jouw levensstijl gevonden waarbij jij op gewicht kan blijven.

Wil je meer weten over Coach Nutrition dan kan je vrijblijvend een afspraak maken op https://livebetterfeelgreat.nl/coach-nutrition/afspraak-maken

Dit is overigens ook voor mensen zonder gastric bypass of sleeve. Iedereen is welkom.

 

Bron: Dirk Cornelis