Antioxidanten helpen bij het beschermen van iedere cel en membraan in je lichaam tegen de dagelijkse invloeden. Hiermee helpen de antioxidanten ook bij gezondheidsgevolgen veroorzaakt door een opeenstapeling van de schade door oxidanten.

Bijvoorbeeld, de wetenschap is zoekende naar de mogelijkheden van de bescherming met antioxidanten tegen kanker en hartaandoeningen en het stimuleren van het immuun systeem evenals het remmen van het verouderingsproces.

Ondanks dat oxidatie (het verliezen van een elektron) een essentiële stap is in veel reacties in ons lichaam, kunnen bij sommige van deze processen “vrije radicalen” ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de verbranding van vetten. Dit kan schadelijke gevolgen hebben doordat vrije radicalen een kettingreactie kunnen veroorzaken en snel een groot aantal moleculen kunnen beschadigen.

Een bron van vrije radicalen is de zuurstof die we inademen. Dit is essentieel voor ons leven, maar er komt ook een gedeelte in ons lichaam terecht en vormt daar instabiele vrije radicalen. Daar komt bij dat het verteringsproces, onze milieuvervuiling en rook van sigaretten ook vrije radicalen veroorzaken. Een teveel aan vrije radicalen kan onze lichaamscellen beschadigen en zo resulteren in ziekte en versnelde veroudering.

Het is vrijwel onmogelijk om de vorming van vrije radicalen te voorkomen in ons lichaam. Ze kunnen echter wel omgeven worden door neutraliserende antioxidanten.