Inzicht in je lichaamssamenstelling

“Meten is weten” is een bekend gezegde. Dat doen wij ook in de Live Better Feel Great praktijk. Speciaal om inzicht te krijgen in je lichaamssamenstelling meten wij met professionele apparatuur in de vorm van een Tanita DC-360 Body Composition Analyzer.

weegschaal tanita

Met dit apparaat meten we diverse waardes in je lichaam. Bij ieder consult bespreken we deze. De aanpak van jouw gewicht is dus veel meer dan alleen je gewicht. Je krijg van ons een advies wat precies bij jouw lichaam, op dit moment, past. Natuurlijk beslis je zelf of dit bij je past. Wij kijken met je mee voor alternatieven.

Ook kijken we samen met jouw welke voeding het meest geschikt is om je doel(en) te behalen. Natuurlijk zo dat alles past in jouw wensen en levensstijl.

 

Hoe wordt je gewogen in de praktijk?

Wij zorgen ervoor dat analyzer klaar staat. stellen deze in met jouw gegevens zoals lengte, leeftijd en geslacht. Je trekt je schoenen / sokken uit en neemt plaats op de (ontsmette) pads van het analyse-apparaat. Wij starten de meting en kijken of deze correct is uitgevoerd. Na enkele seconden is de meting klaar en worden de resultaten geprint. Na het aantrekken van je sokken/schoenen, bespreken we de resultaten.

 

Wordt ook lichaamsomvang gemeten?

meten lichaamsomvangJe kan dit zelf thuis doen of op de praktijk met onze hulp. Deze resultaten zijn voor jezelf een stimulans voor zichtbaar resultaat. Gezond gewicht gaat meer over de combinatie van jouw lichaam met gewicht en lichaamssamenstelling.

 

Welke resultaten worden er besproken?

We bespreken tijdens de coaching je:

  • Je gewicht in kilo’s
  • Je lichaamsvet hoeveelheid en percentage
  • Je spiermassa en percentage
  • Je lichaamswater in hoeveelheid en percentage
  • Je viscerale vet
  • Je BMR (Basal Metabolic Rate)
  • Je BMI (Body Mass Index)

Wij geven je uitleg over de verschillende metingen. Heb je opeenvolgende metingen, dan bespreken we hoe de verschillen te verklaren zijn. Hierop wordt ook het advies voor de komende periode gebaseerd.

Uit de (opvolgende) analyses is veel informatie te halen. Daarom is goed wegen en meten ook zo belangrijk!

 

Waarom een dieet met producten van Coach Nutrition?

Wil je aan gewichtsbeheersing doen dan zal je goed moeten kijken naar wat je eet. Voornamelijk gaat dit om koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze zet je lichaam om in de brandstof die je nodig hebt maar zorgt ook voor een gezond onderhoud van lichaam.

De producten van Coach Nurition bevatten ieder een bekende, vaste, samenstelling. Je weet dus precies hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je binnenkrijgt per maaltijd.

Samen met ons kijk je wat voor jouw het beste zou zijn gezien je doelen, levensstijl, en lichaamsanalyse. We volgen hierbij de verschillende plannen van Coach Nutrition. Deze zijn zo samengesteld dat je in de loop der tijd een andere manier van eten aan gaat nemen. Hierbij wordt je bewust van de diverse voedingsstoffen en wat je kan eten. Coach Nutrition heeft daarnaast een eigen voedingsapp. Wij stellen de app voor je in op basis van jouw gekozen plan. Je kan zelf dan kiezen wat je kan eten naast de Coach Nutrition producten.
Zolang wij je begeleiden, kun je de app gratis blijven gebruiken.

 

Waarom is lichaamsvetpercentage zo belangrijk?

Bij het beoordelen van je gezondheid is het essentieel dat je het percentage lichaamsvet weet. Je gewicht wordt in twee categorieën verdeeld: vetmassa en al het andere. Je hebt vet nodig om je warm te houden en om je organen en gewrichten te beschermen. Het is echter niet gezond om te veel of te weinig vet te hebben. Als je vetpercentage te laag is, heb je minder weerstand tegen ziekten en minder energie. Hiermee is de kans op gezondheidsproblemen groter. Als je vetpercentage te hoog is, heb je meer kans op diabetes en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk je lichaamsvetpercentage te meten, en dit binnen de gezonde marge te houden.

• In dit artikel wordt eerst de bruikbaarheid van BMI als meting uitgelegd. Daarna volgt een beschrijving hoe u uw lichaamsvetpercentage nauwkeurig kunt meten. Ten slotte kunt u zelf vaststellen of u een gezond lichaamsvetpercentage hebt en krijgt u tips om af te vallen of aan te komen.

Een nauwkeurige meting van je lichaamsvetpercentage

Als je het lichaamsvetpercentage regelmatig wilt meten om je vooruitgang bij te houden, dan is daarvoor een professionele, geijkte, lichaamsanalyse weegschaal voor nodig. Op onze praktijk beschikken wij over zo’n weegschaal. Deze stuurt een zeer kleine (niet voelbare) elektrische stroom door je lichaam. Omdat vet, spieren en ander weefsel elektriciteit verschillend geleiden, kan de weegschaal op basis daarvan je percentage lichaamsvet berekenen. Deze gegevens interpreteren wij om je gezondheid te bepalen en zo aangeven waaraan je kan werken.

 

Segmentaal lichaamsvet

segmentaal vetZit het vet in een bepaald lichaamsdeel je specifiek dwars? Houd er dan wel rekening mee dat het niet mogelijk is om bij een specifiek lichaamsdeel gewicht te verliezen. Als je beweegt en minder eet dan het onderhoudsniveau, dan verlies je vet over je hele lichaam. De manier waarop het vet is verdeeld verschilt echter van mens tot mens en per lichaamstype.

 

Wat is een normaal lichaamsvetpercentage?

Als wij je lichaamsvetpercentage hebben gemeten, vergelijken we de meetwaarde met het gezonde vetgehalte om zo vast te stellen of je een gezond lichaamsvetpercentage hebt. De metingen kunnen worden uitgevoerd bij diverse leeftijdsgroepen.

gezonde lichaamsvetwaarden volwassenen

Visceraal vet

Visceraal vet zit diep in de kern van de buik. Dit vet omringt en beschermt de vitale organen, zoals de lever, alvleesklier en de nieren.

Visceraal vet zit aan de binnenkant van de spierwand in de romp van het lichaam en beschermt de vitale organen. Visceraal vet is niet zichtbaar aan de buitenkant van het lichaam en je kunt er niet in knijpen. Naast een gezond algeheel lichaamsvetpercentage, is het van belang om de hoeveelheid visceraal vet goed in de gaten te houden. Met name wanneer je wat ouder wordt. Te veel visceraal vet kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of een te hoge bloeddruk. Onze lichaamsanalyse weegschalen geven inzicht in de hoeveelheid visceraal vet.

 

Spiermassa

Het voorspelde gewicht aan spieren in je lichaam.

Spiermassa omvat de skeletspieren, gladde spieren (zoals hart- en spijsverteringsspieren) en het water in je spieren. Spieren fungeren als motor bij je energiegebruik. Naarmate je spiermassa toeneemt, neemt de snelheid waarmee je energie (calorieën) verbrandt toe. Dit versnelt je basaal metabolisme (BMR) en helpt om overtollig lichaamsvet te verminderen. Zo val je op een gezonde manier af.

Een hoge spiermassa kan het risico op diabetes op volwassen leeftijd verkleinen. Meer skeletspiermassa betekent meer insulinereceptor plaatsen, die helpen bij de opname en regulatie van glucose (suiker) die na het eten in de bloedbaan wordt afgezet. 80% van de glucoseopname vindt plaats in skeletspieren. Hoe meer skeletspiermassa er is, des te gemakkelijker het voor het lichaam is om de insulinespiegels te reguleren en overtollig vet te minimaliseren.

Bij ouderen is spiermassa vooral belangrijk voor het behoud van mobiliteit, het ondersteunen van de gewrichten en het behouden van een goed evenwicht, waardoor het risico op vallen en breuken wordt geminimaliseerd. Een goed of hoog niveau van spiermassa is een belangrijke indicator voor een lang leven.

 

Lichaamswater (%)

Het percentage lichaamswater is de hoeveelheid vocht in het lichaam, uitgedrukt in een percentage van het totale lichaamsgewicht.
Water speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsprocessen en zit in elke cel, weefsel en orgaan. Een gezond percentage lichaamsvocht voor vrouwen ligt tussen de 45% en 60%. Bij mannen is dit tussen de 50% en 65%.
Een gezond lichaamsvochtpercentage vermindert het risico op gezondheidsproblemen en zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert.

Het vochtgehalte van het lichaam wisselt continu. Water gaat verloren via urine, zweet en ademhaling, maar je hydratatieniveau kan ook variëren naargelang bijvoorbeeld alcoholconsumptie, griep of menstruatie.

Het totale percentage lichaamsvocht neemt af naarmate het percentage lichaamsvet toeneemt. Een persoon met een hoog percentage lichaamsvet kan onder het gemiddelde percentage lichaamsvocht vallen. Houd er rekening mee dat de meting van je lichaamswater als richtlijn moet dienen en niet mag worden gebruikt om specifiek uw aanbevolen percentage lichaamswater te bepalen. Raadpleeg bij vragen altijd een deskundige zoals je huisarts.

 

Botmassa

Het voorspelde gewicht aan botmineralen in het lichaam.
Gezonde botten en een gezonde botmassa leiden niet direct tot problemen.  Wanneer je zorgt voor een goede balans in je lichaam zijn botten belangrijk voor de kracht, bewegingsmogelijkheden en belasting van je lichaam. Dit is noodzakelijk omdat je ongeveer tot je 30e levensjaar een toename hebt van botmassa. Na je 30e levensjaar zal de botmassa langzaam afnemen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je botmassa binnen een korte termijn verandert, doe je er verstandig aan om dit met enige regelmaat te controleren. Onze lichaamsanalyse weegschaal berekent je botmassa binnen enkele seconden. Dit gebeurt door middel van een statistische berekening, die is gebaseerd op bestaande onderzoeken. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat er een nauwe correlatie is tussen het gewicht van je botten en je vetvrije massa.

 

Lichaamstype

lichaamstypeBeoordeelt het percentage spieren en lichaamsvet. Vervolgens delen we dit in bij een van de negen lichaamstypen.
Wanneer je meer gaat bewegen, hoeft je lichaamsgewicht niet per definitie veel te veranderen. Wel kan de balans tussen je lichaamsvet en je spieren veranderen, wat resulteert in een mogelijke wijziging van je postuur. Met onze lichaamsanalyse weegschaal kunnen wij de verhoudingen en veranderingen goed monitoren, om zo stap voor stap dichter bij je gewenste postuur te komen. De  lichaamssamenstellingsweegschaal geeft een indicatie van jouw lichaamstype - ook wel postuurscore genoemd - door de metingen van je spiermassa en lichaamsvet met elkaar te vergelijken.

 

Basaal Metabolisme (BMR)

BMR (Basal Metabolic Rate) is het minimum aan energie of calorieën dat je lichaam dagelijks nodig heeft om effectief te functioneren wanneer het in rust is. Dit is inclusief slaap.

Basaal metabolisme (BMR) is de verbranding van energie in rust. Kortom: de minimale energie-inname die nodig is om de ademhalings- en bloedsomlooporganen, zenuwstelsel, lever, nieren en andere organen effectief te laten functioneren wanneer je geen activiteiten onderneemt. Je BMR wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid spieren die je hebt. Door je spiermassa te vergroten, neemt je BMR toe, waardoor het aantal verbruikte calorieën toeneemt en vervolgens de hoeveelheid lichaamsvet afneemt.

Aan de andere kant zal een lagere BMR het moeilijker maken om lichaamsvet te verliezen. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af; en Vice versa.

Het BMR kan daarom worden gebruikt om je minimale calorie-inname te bepalen, welke kan worden opgebouwd aan de hand van de activiteiten tijdens de dag. Je BMR-score kun je eenvoudig bepalen met behulp van onze lichaamsanalyse-weegschaal. Wanneer je een intensief trainingsschema volgt, adviseren we dan ook om regelmatig je BMR-score te meten.

 

Metabolische leeftijd

Je metabolische leeftijd vergelijkt je BMR met het gemiddelde van je leeftijdsgroep.
De metabolische leeftijd is de uitkomst van de vergelijking tussen je BMR en je chronologische-leeftijdsgroep. Wanneer je metabolische leeftijd hoger is dan je werkelijke leeftijd, kan dit een indicatie zijn dat je stofwisseling niet helemaal klopt. Dit kunnen wij controleren met onze lichaamsanalyse-weegschaal . Door meer te bewegen kun je je spieropbouw verbeteren, wat je BMR ten goede komt. Een regelmatige controle is hierbij essentieel.

 

Body Mass Index (BMI)

Een gestandaardiseerde verhouding tussen gewicht en lengte, die wordt gebruikt als een algemene gezondheidsindicator.
De Body Mass Index (BMI) is een veelgebruikte gezondheidsindicator. Deze kun je globaal berekenen door je lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. Wanneer het getal dat hieruit komt lager is dan 18,5, is er sprake van ondergewicht. Een getal tussen de 18,5 en 25 duidt op een gezond gewicht. Vanaf 25 is er sprake van overgewicht, waarbij we vanaf 30 zelfs spreken van obesitas. Hoewel de BMI een algemeen geaccepteerde gezondheidsindicator is, zegt deze toch niet alles. Zo kan iemand met veel spiermassa een hoge(re) BMI hebben, zonder ongezond te zijn. Door onder andere te kijken naar de verhouding tussen de spier- en vetmassa, krijg je een veel beter inzicht in je gezondheid.

Tijdens onze coachingsgesprekken bespreken we dit met je.